• SUBSCRIBE
  • FACEBOOK
  • TWITTER

Kuchnia grecka: Przepisy na tzatziki i spanakopitę

Produkty ceramiczne mają dużo zalet. Są twarde, odporne na urazy, odporne na ścieranie, ognioodporne, odporne na działanie elementów syntetycznych o atrybutach trujących, lub drażniących. Ze względu na powyższe przymiotniki ceramika ma gigantyczne wykorzystanie w budownictwie, tudzież produkuje się z niej narzędzia sanitarne takie jak ANCHOR, czy umywalka łazienkowa. Wyroby ceramiczne wykorzystywane do budowania to w głównej mierze: cegły, pustaki, dachówki, kształtki, rurki, płytki, terakota, detale kotwiące. Jakiekolwiek z nich ma inny typ czerepu. Ceramika o czerepie porowatym to w zasadzie pustaki (ścienne z ceramiki poryzowanej, stropowe, do przewodów kominowych i inne) dachówki (płaskie, esówki, klasztorne, odpowiednie, zakładkowo tłoczone, zakładkowo pasmowe) oraz cegły: normalne, dziurawki, licówki, kratówki, sitówki, szczelinowe, kominówki, klinkierówki. Ze względu na stopień wypalania faworyzujemy cegły: niedopałki, kopciałki, wiśniówki, zendrówki. Do ceramiki o zwartej skorupie zalicza się płytki (kamionkowe, gresowe, klinkierowe), terakotę oraz inne.

1. Wejdź

2. Znajdź tutaj

Kuchnia francuska: Przepisy na quiche i crème brûlée

Categories: Kulinaria

Comments are closed.